четвер, 3 грудня 2015 р.

Чи можуть неповнолітні забирати дитину з дитячого садка?



Іноді до керівника дошкільного закладу звертаються батьки з проханням дозволити, щоб їхню дитину з дитячого садка забирали неповнолітні. Як має діяти в такій ситуації керівник?
Оскільки відповідно до чинних нормативно-правових актів (ст. 151 Сімейного кодексу України) батьки мають право залучати до виховання дитини інших осіб, то, за потреби, інші особи можуть забирати дитину з дошкільного навчального закладу.
У цьому випадку батьки мають написати  на ім'я керівника закладу відповідну заяву, з переліком осіб, яким довірено забирати дитину з дошкільного навчального закладу. На підставі цієї заяви керівник навчального закладу дає згоду на те, щоб окрім батьків дитину з дитячого садка забирали інші особи. При цьому слід брати до уваги той факт, що неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до 18 років. А згідно статті 32 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-ІV (із змінами) фізичні особи у віці до вісімнадцяти років мають неповну цивільну дієздатність, тож не можуть нести відповідальність за життя і здоров'я дитини.
Це означає, що особа, на яку покладено відповідальність за життя і здоров'я дітей (в нашому випадкуце керівник ДНЗ), даючи дозвіл віддавати дитину неповнолітній особі, бере на себе відповідальність за життя і здоров'я дитини на час, у який дитина перебуває з неповнолітньою особою.
 Тож краще порадьте батькам доручити забирати дитину із дошкільного навчального закладу особі, що досягла повноліття.

Немає коментарів:

Дописати коментар