середу, 7 листопада 2018 р.

Формування творчих здібностей дітей через використання нетрадиційних технік зображувальної діяльності.


Діти насправді дуже люблять малювати. Як тільки до маленької ручки потрапляє олівець, крейда чи пензлик, відразу ж у дитини з'являється прагнення щось зобразити на папері, стіні, дверях, на асфальті, взагалі, всюди, де можна залишити помітні сліди. В зв’язку з цим, одним з основних видів діяльності дітей, що відвідують дошкільний навчальний заклад, є малювання. І для того, щоб викликати інтерес до цього виду занять і сприяти розвитку творчого потенціалу дитини, рекомендується використовувати нетрадиційні методи малювання.
31 жовтня 2018 року на базі Тернопільського закладу дошкільної освіти № 33 відбулося засідання динамічної групи вихователів середніх  вікових груп  закладів дошкільної освіти та навчально-виховних комплексів м. Тернополя.
«Формування творчих здібностей дітей через використання нетрадиційних технік зображувальної діяльності».
Засідання організоване з метою :
ü    сприяти   підвищенню  професійної   компетентності педагогів  щодо розвитку творчих здібностей   дітей дошкільного віку  через використання нетрадиційних технік зображувальної діяльності;
ü    розкрити теоретичні основи;
ü    виробити практичні навички.
Були розглянуті питання:
1. Творче    фантазування    в     малюнках    старших дошкільників.
2. Використання нетрадиційних технік зображувальної  діяльності  для  формування  творчих здібностей дітей.
3. Візуальна лекція  з досвіду  роботи.                     
Учасників засідання вітала завідувач ТЗДО № 33 Хомич А.В., яка процитувала слова відомого педагога А. Макаренка «… як би успішно людина не за­кінчила педагогічний вуз, якою б талановитою вона не була, коли вона не вчитиметься , на досвіді, вона ніколи не буде добрим педагогом…» і побажала всім плідної роботи.
Методист ТКМЦНОІМ  Погорєлко О.Ю. висвітлила питання «Творче    фантазування    в     малюнках    старших дошкільників.»
До учасників  звернулась Гавриш О.Ю. вихователь-методист закладу дошкільної  освіти № 33, зазначивши, що тільки творчий педагог може виховати творчу особистість. Ознайомила присутніх із презентацією «Використання нетрадиційних технік зображувальної  діяльності  для  формування  творчих здібностей  дітей.»  
Під час  засідання учасники мали змогу побачити заняття із дітьми середньої вікової групи з використанням нетрадиційної техніки малювання в поєднанні з іншими видами діяльності «Осіння пригода», проведені педагогами Довгалюк Л.П., Смик Г.І., керівником гуртка «Радість творчості» Острянніковою О.Р. та за участі музичного керівника Харжевської Г.В.
Вихователь Довгалюк Л.П. поділилася власним досвідом роботи по навчанню дітей нетрадиційних технік малювання.
Всі присутні педагоги продемонстрували свої вміння під час проведення Острянніковою О.Р. майстер-класу з малювання нетрадиційними техніками та засобами.
Всі   учасники   засідання  були  активними,  отримали  багато знань з проблеми формування творчих здібностей дітей через використання нетрадиційних технік зображувальної  діяльності.
За   круглим  столом  присутні  обмінялися  думками   та  враженнями   щодо засідання динамічної групи вихователів, були прийняті методичні рекомендації:

1.Підвищувати  професійний рівень та майстерність   через ознайомлення та оволодіння новими нетрадиційними  техніками  зображення.
2.Ознайомлювати дітей з навколишнім світом речей, живою і неживою природою, творами образотворчого  мистецтва, пропонувати   малювати все про що люблять говорити діти і розмовляти  про все, що вони люблять малювати….
3.Здійснюйвати особистісно-орієнтований підхід до навчання та виховання, враховуючи вікові та індивідуальні особливості кожної дитини під час здійснення освітнього процесу.
4.Використовувати різні форми художньої діяльності: колективну та самостійну творчість, ігрову діяльність для освоєння нетрадиційних технік зображення.
5.Стимулювати   дітей    до  заняття   малюванням.


На згадку про зустріч у кожного учасника залишилися   добірка  корисних матеріалів із зазначеної теми, методичні рекомендації, та невеличкі сувеніри виготовлені педагогами закладу разом із дітьми.












Немає коментарів:

Дописати коментар