понеділок, 12 лютого 2018 р.

«Використання музичних ігор в освітньому процесі».

Використання музично-дидактичних ігор в освітньому процесі допомагає  якісному вирішенню завдань музичного виховання дошкільників,  комплексно впливає на них, викликає зорову, слухову і рухову активність, розширюючи музичне сприйняття в цілому.
30.01.2018 року на базі ТДНЗ №38 відбулося  засідання референтної групи музичних керівників закладів дошкільної освіти  та навчально – виховних комплексів за темою: «Використання музичних ігор в освітньому процесі».
Метою цього засідання було: сприяти підвищенню професійної компетентності музичних керівників щодо використання музичних ігор в освітньому процесі, сприяння всебічному розвитку здібностей та нахилів дошкільнят через використання сучасних інформаційно – комунікативних технологій.
Учасники засідання оглянули виставку музично – дидактичних ігор, які використовуються педагогами під час музичної діяльності. На виставці також були представлені перкусійні музичні шумові інструменти, виготовлені педагогами закладу. Було поставлено багато запитань з використання цих некласичних інструментів  у ході проведення різних видів музичної діяльності. Відповіді надавали музичні керівники закладу
Завідувач ТДНЗ №38 Орляк О. М. розповіла про колектив закладу та ознайомила присутніх з роботою музичних  керівників Василюк С.М.та
Чихіри  Н.Б..
Методист ТКМЦ НОІМ Погорєлко О.Ю.  виступила з доповіддю  «Основні завдання музично – ігрової діяльності в роботі з вихованцями дошкільного закладу відповідно до вимог Базового компоненту дошкільної освіти». Вихователь-методист ТДНЗ №38 Турецька Г.А. провела візуальну лекцію з теми «Музичні ігри як засіб розвитку музичних здібностей дітей дошкільного віку». Музичний керівник Чихіра Н.Б. розповіла про засоби формування музично – ритмічних рухів у процесі музичної ігрової діяльності  з дошкільнятами. А Василюк С.М. акцентувала увагу присутніх на ролі музичного керівника під час проведення музичної гри.
Гостям було запропоновано для перегляду та аналізу нетрадиційну музичну розвагу : «Музична гра в казку завітала» для дітей старшої групи які підготували  музичні  керівники Василюк С.М., Чихіра Н.Б.
Різноманітність різних видів діяльності, чотирнадцяти  музичних ігор (народної, хороводної, музично – дидактичної , флеш –гри, імпровізаційної гри, музичної  пальчикової гри , гри –привітання), методів та прийомів, ігрових  форм роботи, таночків, використання мультимедійної системи та цікавий музичний матеріал захопили дітей старшої групи та гостей під час розігрування казково – ігрового сюжету. В казку завітали: «Гра -Веселинка», баба Яга, черепаха Тортила. З цими  героями дітям було дуже  цікаво грати музичні ігри. Надзвичайне враження на присутніх справив шумовий оркестр у виконанні діток. Діти озвучували перкусійними музичними інструментами (музику «Ранок» Е. Гріга у звукозапису). Вихованці були в красивих костюмах.
Дошкільнята в процесі музичної діяльності своїми рухами та діями передавали ігрові образи, виразно та ритмічно рухались під музику відповідно до її темпу, характеру, динаміки. Під час виконання танцювальних рухів у дітей прекрасна постава, пластика. Виконували пісні мелодійно, ритмічно. Двоє діток співали двоголоссям. Супровід пісень на баяні заслуговує найвищої оцінки. У дітей сформовані співочі вміння та навички на достатньому рівні. Упродовж розваги вихованці підтримували один одного , діяли як одне ціле.
Після перегляду розваги відбулось обговорення проведеного заходу та дана висока оцінка діяльності педагогів та дошкільнят.
Вихователем  – методистом Турецькою Г.А. проведено  майстер – клас  з учасниками референтної групи – озвучення тексту казки перкусійними музичними інструментами за методикою Карла Орфа. Присутні були у захваті від цього музичного  імпровізаційного , творчого  процесу.
Учасники позитивно оцінили роботу музичних керівників та всього педагогічного колективу дошкільного закладу; побажали успіхів та творчої наснаги. Були вироблені методичні рекомендації для музичних керівників.
Підсумки засідання підбила методист ТКМЦ НОІМ Погорєлко О.Ю.










Немає коментарів:

Дописати коментар