пʼятницю, 30 грудня 2016 р.

Розвиток пізнавальної сфери дітей дошкільного віку з використанням елементів техніки піскової терапії


     Основна діяльність дошкільника  - гра, саме в ній він пізнає себе і навколишній світ.  У грі дитина ділиться своїми проблемами, розв’язує їх, здійснює відкриття, творить. Перші соціальні ігри дитини виникають саме у пісочниці. Будуючи щось із піску , дитина передає світ своєї душі, сповнений фантазій  і  реальності. Особистість кожної дитини унікальна.
     «Пісочна терапія» одна з тих технік, що дозволяє розкрити індивідуальність кожної дитини, розв’язати її психологічні проблеми, розвинути здатність усвідомити свої бажання і знаходити можливість їх реалізації.
     21 листопада 2016 року на базі дошкільного навчального закладу № 22 відбулося засідання методичного об’єднання вихователів других молодших груп вихователів дошкільних закладів   м. Тернополя на тему: « Розвиток пізнавальної сфери дітей дошкільного віку з використанням елементів техніки піскової терапії».
     Метою, якого було «сприяти підвищенню фахового рівня, професійної компетентності педагогів щодо організації роботи з дітьми дошкільного віку з використанням елементів техніки піскової терапії».
     Засідання методичного об’єднання відкрила методист Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу Погорєлко О.Ю,завідувач закладу Чубак Г.Б. ознайомила педагогів з перспективами дошкільного закладу і побажала учасникам плідної праці.
     Методист Тернопільського комунального методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу Погорєлко О.Ю. провела візуальну лекцію « Використання різних видів пізнавальних ігор та вправ на піску».
     Вихователь-методист ТДНЗ №22 Волошин В.П. познайомила вихователів методичного об’єднання із моделюванням ігор-казок на піску.
     Учасники методичного обєднання переглянули інтегроване заняття за сюжетом казки «Теремок» на новий лад ( з використанням інноваційної технології «сендплей»), яке провела вихователь ІІ молодшої групи №4 Хвостівська Н.Є.
     Після проведення заняття, вихователь представила учасникам свою презентацію: «Сендплей» у практиці» ігри на розвиток дрібної моторики пальців рук та кінетичної чутливості.
     Вихователі методичного обєднання приймали активну участь в обговоренні заняття. Відмітили, що під час ігор з піском діти стимулюють велике емоційне задоволення, удосконалюють координацію рухів, дрібну моторику, орієнтацію в просторі, закріплюють кольори, геометричні фігури, проявляють допитливість у пошуково-дослідницькій діяльності, розвивають сенсорно-перцептивні здібності зокрема тактильно-кінестетичну чутливість.
     Продовженням цієї теми було виготовлення новорічної листівки. Керівник гуртка «Умілі рученята» Летіна О.К. провела майстер-клас з використанням елементів «сендплей».
     На завершення практичний психолог Вачута І.В. провела релаксацію «Море» під час якої  учасники відчули себе на березі моря та насолоджувалися шумом  морських хвиль.
     Завершилось методичне обєднання виробленням методичних рекомендацій:
1.  Стимулювати педагогів до активного навчання з метою розвитку інноваційних здібностей, формувати готовність до сприйняття нових ідей.
2. Створювати  належні умови та поповнювати  обладнання для впровадження піскової терапії.
3. Впроваджувати   у навчально-виховний процес новітні здоров’язбережувальні та здоров’яформувальні технології  - «сендплей»
4. Синхронізувати зусилля педагогічного колективу та родин вихованців з метою створення сприятливих умов для збереження фізичного, психічного та духовного здоров’я дітей, забезпечення їх своєчасного гармонійного розвитку з перших років життя.







                                  
                                      


Немає коментарів:

Дописати коментар